Bilançonun pasifinde özel bir fon hesabında tutulan yeniden değerleme değer artışları TTK mad 422’ye göre ödenmiş sermaye olarak dikkate alınmaktadır. İlgili fon hesabı TTK’ya göre yedek akçe niteliğindedir. Bu fonun sermaye eklenmesi sonucu gerçekleştirilen sermaye artırımı TTK’ya göre iç kaynaklardan esas sermaye artırımı olarak nitelendirilir.
VUK mük.298.maddesine göre,
bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükelleflerinin yeniden değerleme fonunun sermayeye eklenmesinde vergiye tabi tutulurken Kurumlar vergisi mükelleflerinde ilgili fonun sermaye eklenmesinde vergiye tabi tutulmamıştır.
Yeniden değerleme sonucu oluşan fon hesabının, sermayeye eklenmesi sonucu gerçekleşen esas sermaye artırımı işlemi TTK’nın 462. maddesine göre, iç kaynaklardan sermaye artırımı niteliğinde olduğundan, esas sözleşme değişikliği niteliğinde olduğu için yönetim kurulu tarafından esas sözleşme değişiklik metninin hazırlanması gerekmektedir.
Ticaret Sicil Yönetmeliği 73. madde uyarınca iç kaynaklardan karşılanacak tutarın şirketteki varlığına dair yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ya da denetime tabi şirketlerde bu tespitlere ilişkin denetçi raporu hazırlanması gerekmektedir. İlgili sermaye artırım kararı ise TTK mad 390'a göre tescil edilip, Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edilmesi gerekir.
Aynı zamanda 298 Ç kapsamında yapmış olduğunuz 2022 yılı 3.dönem değerlemesinin sermaye eklenmesinde bir sakınca görülmemektedir.